KOÜ Münazara | Kocaeli Üniversitesi Münazara Kulübü

Münazara Nedir?

e-Posta Yazdır PDF
1- MÜNAZARA NEDİR ?

Genel bir tanımlamayla bugün yaptığımız münazara , İngiliz Parlementosu geleneği örnek alınarak oluşturulmuş bir tartışma oyunudur . Gerek Türkiyedeki turnuvalargerekse Avrupa ve Dünya Şampiyonaları, bu gelenek örnek alınarak oluşturulmuştur.

2- MÜNAZARA MAÇININ GENEL KURALLARI VE GEREKLİLİKLERİ NELERDİR ?

Bir münazara maçında ; her biri 2 konuşmacıdan oluşan toplam 4 takım bulunur.

Bu takımlar Hükümet Açılış , Hükümet Kapanış , Muhalefet Açılış ve Muhalefet Kapanış olarak adlandırılır. Hükümet takımları konuşmacı kürsüsünün sağ tarafına , muhalefet takımları da sol tarafına oturur.

Her konuşmacının ileri sürdüğü tezlerin ( argümanların), ne takım arkadaşının ne de aynı kanatta bulunan diğer takımın söyledikleriyle çelişmemesi gerekir. Aynı kanatta ( muhalefet ya da hükümet) olsalar dahi her takım birbirine karşı yarışır ve maçı bir takım kazanır.

Bir maç boyunca her konuşmacının bir kere kürsüye çıkma ve çıktığında da ortalama  7 dakikalık bir konuşma hakkı vardır.  Münazara maçının sonunda jüri panelinin değerlendirmesi neticesinde takımlar sıralanır ve puanlama yapılır.

Maçın sonucunda birinci olan takım 3 puan, ikinci olan takım 2 puan ve üçüncü olan takım da 1 puan alır. Ayrıca eleme maçları sırasında her konuşmacı için bireysel konuşmacı puanları verilir ve neticesinde turnuva sonunda turnuvanın en iyi konuşmacıları belirlenir.

Münazarada tartışılacak olan konular ve takımların konumları  maç başlamadan genellikle 15 dakika önce yarışmacılara duyurulur. Bu süre zarfında onlardan takım olarak çalışıp konuşmalarını hazırlamaları beklenir.

Münazara turnuvalarında 2 farklı takımın birlikte çalışması kesinlikle yasaktır . Aynı okuldan olmak ve/veya farklı salonlarda olmak birlikte çalışmak için geçerli bir mazeret değildir.

15 dakikalık süre içerisinde hazırlanmak için maçın yapılacağı salonu kullanma hakkı hükümet açılış takımına aittir.

Yukarıdaki yazı 2006 Türkiye Şampiyonu Semih Torkay tarafından hazırlanan münazara rehberinden alınmıştır.

3- Ne Katar?

a. 15 dakikada hızlı düşünerek 7 dakikalık bir konuşma hazırlama hazırlayabilmek;
b. Derli toplu düşünebilme, yapısal konuşma yapabilmek;
c. Dünya'ya entegre olabilmek ve dünyada olan şeyler hakkında akıl yürütebilmek;
d. İyi eğlenmeyi öğrenmek.

Dedicated Cloud Hosting for your business with Joomla ready to go. Launch your online home with CloudAccess.net.